Als je stopt met roken, levert dat vrijwel meteen gunstige effecten op voor de gezondheid.
Op korte termijn kunnen je bloeddruk en hartslag verbeteren.
Maar ook 15 jaar nadat je gestopt bent met roken, zijn er nog gezondheidsvoordelen.
Bekijk de tijdlijn van 20 minuten tot 15 jaar.
Jaarlijks sterven er ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Gelukkig zijn er altijd gezondheidsvoordelen te behalen voor wie stopt.
Sommige voordelen treden al heel snel op, andere vergen meer tijd. “De mate van verslaving hangt samen met hoelang je rookt. Maar zodra je stopt, treden er gezondheidsverbeteringen op”, aldus hoogleraar Rashelle Hayes van de Virginia Commonwealth University.
Bekijk hieronder de tijdlijn van gezondheidsvoordelen als je stopt met roken.
20 minuten
Zo’n twintig minuten na je laatste sigaret dalen je bloeddruk en hartslag naar normale waarden.
Als je blijft roken kan je bloeddruk permanent verhoogd blijven, wat uiteindelijk kan leiden tot een hartaanval, beroerte en ernstige schade in het lichaam.
2 uur
Een paar uur later begint de perifere circulatie, oftewel de bloedcirculatie in het lichaam, te verbeteren.
Het inhaleren van sigarettenrook vernauwt de aderen en beperkt de bloedstroom richting handen en voeten, waardoor de temperatuur en het gevoel afnemen, aldus Hayes. Voeten en handen warmen weer op als de bloedcirculatie na een paar uur verbetert.
12 uur
Twaalf uur na je laatste sigaret is de concentratie koolmonoxide – een reuk- en kleurloos giftig gas uit sigaretten – in je lichaam gedaald tot normale waarden.
Koolmonoxide zorgt voor een verminderde toevoer van zuurstof via het bloed richting het hart, longen, hersenen en andere vitale organen. Daarnaast zorgt de hogere concentratie van koolmonoxide uit sigaretten voor hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.
Dit is ook het moment waarop de afkickverschijnselen van nicotine beginnen, zoals:
- Prikkelbaarheid
- Concentratieverlies
- Hoofdpijn
- Honger
- Frustratie
24 uur
Na één dag zonder sigaretten vermindert het risico op een hartaanval al. Dat komt door een combinatie van een verbeterde bloedcirculatie, hartslag en bloeddruk. Kortom, het hart functioneert hierdoor beter.
Maar hoestbuien kunnen verhevigen in deze periode, omdat het lichaam extra slijm uit de longen probeert te werken.
48 uur
Twee dagen nadat je bent gestopt begint je reukvermogen te herstellen, omdat zenuwuiteinden in je mond en neus aangroeien.
De behoefte aan nicotine en ontwenningsverschijnselen verhevigen, omdat het nicotineniveau in je lichaam daalt.
72 uur
Na 72 uur nemen ontstekingen in de longen af en verbetert de longfunctie. De luchtwegen, het weefsel waardoor de lucht de longen bereikt, begint te ontspannen.
De trilhaartjes gaan weer groeien. Deze minuscule haarachtige structuren in de longen vegen slijm en bacteriën uit de longen. Door sigarettenrook beschadigen de trilhaartjes en kunnen ze hun functie niet meer uitoefenen, maar ze herstellen snel zodra je stopt met roken.
1 week
Het verlangen naar nicotine begint na een week zonder sigaretten af te nemen en zal met het verstrijken van de tijd alleen maar verder afnemen. Je zal ook minder hoesten, omdat de slijmproductie afneemt en de trilhaartjes in de longen verder herstellen.
1 maand
Na een maand is de longfunctie al 30 procent verbeterd. Je zal merken dat je makkelijker beweegt of lange afstanden kan lopen, aldus Hayes. En je hebt nog maar zeer zelden behoefte aan nicotine of last van een hoestbui.
6 maanden
Je longcapaciteit blijft verbeteren. Volgens Hayes zal je merken dat je niet meer kortademig bent en meer energie hebt.
1 jaar
Na één jaar is het risico op een kwaal aan de kransslagaders rondom het hart al 50 procent minder vergeleken met iemand die nog steeds rookt. Voormalige rokers zullen merken dat zij minder vaak ziek zijn en sneller herstellen van verkoudheid dankzij het herstel van trilharen in de longen die meehelpen om infecties weg te houden.
10 jaar
Het risico op een ziekte aan de longen is gehalveerd, 10 jaar nadat je bent gestopt met roken.
Tabaksrook maakt het bloed dikker en vernauwt de aderen. Dit verhoogt voor rokers het risico op bloedpropjes en beroertes. Na een decennium zonder nicotine zijn deze effecten verminderd, omdat de aderen wijder en gezonder zijn geworden. Daarmee is ook het risico op een beroerte significant afgenomen.
15 jaar
Na 15 jaar zonder sigaretten is het risico om te overlijden aan een hartkwaal gelijk aan iemand die nooit gerookt heeft.
Dit artikel is nagelezen door arts Jason R. McKnight, werkzaam aan het Texas A&M College of Medicine.